Huomisen kuntavaaleissa valitaan tulevaisuuden Helsingin tekijät
Vuonna 2015 voimaan tulleen uuden kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Tätä voi kutsua kunnan missioksi, joka määrittelee, miksi kunnat ovat ylipäätään olemassa. Uusi laki korostaa myös painokkaasti kuntalaisten suoria osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia edustuksellisen demokratian ohella ja lisänä. Nämä voisivat tulevaisuuden Helsingissä tarkoittaa esimerkiksi kaupunginosavaltuustoja, kansanäänestyksiä, suoria palautekanavia sekä asukas-/asiakaslähtöistä palvelumuotoilua.
Vuoden 2019 alussa kuntien tehtävät muuttuvat merkittävästi, kun 50 % tehtävistä, suurimpana sosiaali- ja terveydenhuolto, siirtyy perustettavien maakuntien ja niiden muodostamien konsernien vastuulle. Sen jälkeen Helsingissäkään ei ole sosiaali- ja terveyslautakuntaa. Nyt valittavien kuntapäättäjien tehtäväksi jää muutoksen jälkeen huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä hyvästä yhteistyöstä maakunnan kanssa. Toisaalta muutos vapauttaa voimavaroja uuden kehittämiseen, ja lisää väistämättä yhteistyötä kolmannen sektorin ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa, jotta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvät tavoitteet saavutetaan.
Tulevaisuuden kunnat ovat sivistyksen, elinvoiman, yrittäjyyden, hyvinvoinnin ja terveyden edistäjiä. Niiden yksi keskeinen tehtävä on huolehtia lasten ja nuorten tulevaisuudesta: päivähoidosta, varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta sekä syrjäytymisen ehkäisemisestä.
Tulevaisuuden kunnassa korostuu turvallinen ja viihtyisä elin- ja asuinympäristö. Siksi kaavoitus, liikennesuunnittelu ja ympäristöasiat korostuvat sote- ja maakuntauudistuksen jälkeisessä maailmassa. Uskon, että ylivoimainen enemmistö meistä helsinkiläisistä haluaa säilyttää keskeiset viheralueemme sekä tulevia sukupolvia että nykyisten asukkaiden elämänlaadun edistämistä varten. Eivät lontoolaisetkaan takuulla luopuisi Kensington Gardensistaan.
Uuteen kuntalakiin lisättiin uutena tehtävänä kunnan elinvoiman edistäminen. Tätä ennakoitiin jo ennen lain voimaantuloa kuntien strategiaprosesseissa, joita olin itsekin konsulttina tukemassa. Elinvoimaiset kunnat houkuttelevat yrityksiä ja kaikenikäisiä asukkaita. Meidän tulee Helsingissä ottaa tavoitteeksi, että olemme 2020-luvulla Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki. Yrittäjyyden edistäminen luo elinvoimaa, tuo verotuloja ja mahdollistaa siten toimivat ja tehokkaat palvelut. Kestävä talouskasvu varmistaa meille kaikille hyvän tulevaisuuden.
Tulevaisuuden kunta toimii verkostomaisesti, läheisessä yhteistyössä kunnan muiden toimijoiden ja asukkaiden kanssa. Kunta on jatkossakin ihmisten lähiyhteisö ja toivottavasti enenevässä määrin yhteisöllisyyden alusta, jossa kuntalaista ei jätetä. Vaikka sote- ja maakuntauudistus tulee, kuntien itsehallinto, verotusoikeus ja yleinen toimivalta säilyvät. Maakunnan toimivalta on puolestaan rajattu lainsäädännössä hyvin tiukasti.
Tehdään yhdessä Helsingistä mahdollisuuksien metropoli. Tarvitsemme vähemmän kieltoja ja sääntöjä. Rakkaan kotikaupunkimme tulee mahdollistaa ja kannustaa sekä uskaltaa kokeilla. Meillä Etevassa yksi keskeinen arvo on positiivinen uskallus. Sen haluan tuoda mukanani myös Helsingin päätöksentekoon.
Ei kommentteja