Vanhusten VPK ja muita innovaatioita
Tuore uutinen kertoo, että Tilastokeskus on rukannut väestöennustettaan – emme eläkään niin vanhoiksi kuin joitakin vuosia sitten odotettiin. Vaikka tämä pienentää pitkäaikaishoidon menopaineita, se ei poista tarvetta uudistaa julkista sektoria ja kunnallisten palvelujen tuotantotapoja. Uudistustyötä helpottaa, kun laitamme välillä päähämme kuntalaisen hatun, asetumme hänen asemaansa.
Muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on tehty tuloksellista palveluiden uudelleenmuotoilua yhteistyössä potilaiden ja henkilöstön kanssa. Esimerkiksi onkologisessa ortopediassa *) potilaan hoitoprosessin kestoa lähetteestä leikkaukseen voidaan palvelumuotoilun avulla lyhentää kahdeksasta viikosta jopa kahteen viikkoon.
Helsingin kaupungin kotihoidossa on puolestaan kokeiltu videoneuvotteluteknologiaa sekä päivittäisen hoidon että turvapalveluiden tukena. Koti- ja hälytyskäyntien määrä pieneni, ja samanaikaisesti vanhusten yksinäisyyden tunne väheni ja turvallisuuden tunne kasvoi videoyhteyden ansiosta. Tämä on erityisen merkityksellistä, koska meillä Helsingissä elää paljon ikääntyneitä yhden hengen talouksissa.
Pelkkä prosessien ja toimintamallien uudistaminen ei kuitenkaan riitä, sillä työikäinen väestö vähenee väistämättä ikärakenteen muutoksen myötä. Meillä on jo nyt pulaa työntekijöistä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollossa eikä tilanne tästä ainakaan helpotu.
Lisääntyvään henkilökuntapulaan voidaan hakea apua pidentämällä työuria joustavasti. Työ- ja elinkeinoministeriön Seniorina yrittäjäksi -hankkeessa on todettu, että eläköityvillä on kyvykkyyttä ja halukkuutta pienimuotoiseen yritystoimintaan eläkkeen ohella. Kun tämä yhdistetään palvelusetelin mahdollisuuksiin, saadaan yhtälö, josta kaikki hyötyvät. Hyväkuntoisia ja työhaluisia eläkeläisiä toimii jo nyt sosiaali- ja terveydenhuollossa sijaistyövoimana. Vaihtoehtoja on monia.
Eräällä Itä-Lapin luentomatkallani yleisöstä tehtiin aloite ”vanhusten vapaapalokunnasta”. Tavoitteena ei ole kouluttaa eläkeläisiä palomiehiksi, vaan luoda vapaaehtoisten verkosto, joka tulee tarvittaessa apuun, kun vaikkapa naapurin mummo on toipumassa lonkkaleikkauksesta tai muuten tilapäisen avun tarpeessa. Mielestäni todella harkitsemisen arvoinen vaihtoehto niukkenevien resurssien Suomessa.
*)
Onkologia = syöpäsairauksia käsittelevä lääketieteen osa-alue
Ortopedia = tuki- ja liikuntaelinkirurgia
Ei kommentteja